France24: Erdogans oorlog tegen Gulen en Hizmet

Het laatste hoofdstuk in de vervolgingen van de Gulenbeweging (Hizmet) is president Erdogans voornemen om hen tot een terroristische organisatie uit te roepen. Een opmerkelijke stap aangezien Fethullah Gülen in 2013 door TIME magazine werd uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen ter wereld vanwege het verspreiden van een boodschap van tolerantie die hem vele bewonderaars in de hele wereld heeft opgeleverd. Zowel Gulen als Hizmet verafschuwt geweld en is in de afgelopen 40 jaar dat zij actief zijn geweest nooit veroordeeld voor een geweldsincident.

Televisiezender France24 behandelt in onderstaande uitzending uitgebreid de vijandschap van Erdogan tegen Fethullah Gulen en de Hizmet beweging. Politiek en Turkije-expert prof. dr. Ali Kazancigil staat tijdens dit interview uitgebreid stil bij de aanleiding voor de heksenjacht op Gulen en Hizmet.

In deze uitzending komt onder andere aanbod of Hizmet een sekte is, waarom zij in Turkije vervolgd worden, dat Gulen voor een tolerante islam predikt en moderne moslims voortbrengt en de aanleiding voor Gulen om zijn steun aan de AKP te onttrekken.