Gülen veroordeelt aanslag in Orlando

De progressieve islamgeleerde Fethullah Gülen heeft de aanslag van 12 juni in een homobar in Orlando, waar de 29-jarige Omar Mateen 49 mensen doodschoot, in felle bewoordingen veroordeeld.

“Ik ben geschokt en diep bedroefd door de gruwelijke aanval die plaatsvond in Orlando, de dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Ik veroordeel, ondubbelzinnig deze door haat gedreven terroristische aanslag en deel het gevoel van afkeer en walging met miljarden mensen in de wereld. 

Volgens mediaberichten zwoer de aanvaller op de nacht van de aanval trouw aan IS. De totalitaire mentaliteit die terroristische groepen als IS karakteriseert moet behandeld worden als een kankergezwel in onze gemeenschappen. Ze moet bestreden worden middels politieke, sociale en religieuze inspanningen. 

Aan de familie en vrienden van de omgekomen mensen breng ik mijn oprechte medeleven over en ik bid dat in het collectieve bewustzijn van de mensheid, de waarden van wederzijds respect en de inzet voor de waardigheid van ieder menselijk leven zegeviert over angst en haat”, aldus Gülen in een schriftelijke verklaring die vrijdag naar buiten is gebracht. 

Gülen woont sinds 1999 in de Amerikaanste stad Saylorsburg, in de staat Pennsylvania. Hij is de inspirator van de sociale beweging Hizmet (Turks voor dienstbaarheid).