Deskundigen over Hizmet

Wat zeggen experts?

Onderzoeken en officiële stukken omtrent Hizmet

Welke deskundigen, bewindspersonen en officiële instanties hebben zich uitgelaten over Hizmet en Fethullah Gülen:

Deskundingen over Hizmet

Bevindingen van mensen die onderzoek hebben verricht naar de beweging

Hizmet heeft zowel in Nederland als internationaal vele wetenschappers en (ervarings-)deskundigen die op vele vlakken positieve conclusies hebben getrokken over de beweging. Op academisch vlak, juridisch vlak als politieke vlakken. Onderstaand vindt u een greep uit de verschillende onderzoeken, uitspraken en zelfs beantwoording van Kamervragen.

Prof. Martin van Bruinessen

“Hizmet is de best geïntegreerde migranten beweging.”

Prof. Dr. Martin van Bruinessen

Dep. Filosofie en Religiewetenschap

deed onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer

Professor Martin van Bruinessen deed in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek naar de Gulenbeweging.

Wat zeggen experts?

‘Actieve deelname aan alle aspecten van de samenleving’

Van Bruinessen schreef in een artikel dat verscheen in 2013 dat Hizmet waarschijnlijk de best geïntegreerde migrantenbeweging in Nederland is.

Reactie op infiltratie beschuldigingen

In 2016 reageerde Van Bruinessen op de radio op de beschuldigingen van infiltratie. Volgens hem is er geen sprake van infiltratie, maar integratie en gaat het eerder om ‘actieve deelname aan alle aspecten van de samenleving’. U kunt hieronder zijn interview met BNR radio beluisteren.

Kabinet Rutte-Asscher

“Wij beschouwen Hizmet niet als terroristisch.”

Kabinet Rutte-Ascher

Beantwoording Kamervragen

Wat zeggen experts?

‘Aantijgingen Erdogan stroken niet met kabinetsbeleid’

In maart 2017 heeft ook het hoofd van de inlichtingendienst van Duitsland (BND) een verklaring afgegeven dat er geen aanwijzing is dat Gülen ook maar iets te maken heeft met de couppoging in Turkije van juli 2016. Ook het Kabinet Rutte-Asscher heeft ondubbelzinnig aangegeven dat de Hizmet-beweging (Gülenbeweging in de beantwoording) niets van doen hebben met de aantijgingen uit Turkije.

Prof. Thijl Sunier

“Eén van de hoofdactiviteit van Hizmet zijn maatschappelijke activiteiten en vrijwilligerswerk. Daarbij wordt expliciet de samenwerking gezocht met partners in de samenleving. Bridging dus.”

Prof. Dr. Thijl Sunier

VU University Amsterdam

Verrichtte onderzoek in opdracht van het Kabinet

Professor Thijl Sunier deed in opdracht van het Kabinet onderzoek naar de Hizmet-beweging.

Wat zeggen experts?

‘Dat is geen trucje, maar hun werkwijze’

Prof. Sunier: “Kenmerkend voor Hizmet is dat zij actief deelneemt aan de samenleving op allerlei manieren. Geen trucje, maar hun werkwijze.”

Prof. Karel Steenbrink

“Ik vertrouw erop dat de flexibele en actiegerichte jonge generatie Gulen-vrienden de uitdagingen in ons land zullen trotseren en goeds voort zullen brengen voor seculieren, christenen en moslims.”

Prof. Dr. Karel Steenbrink

Filosofie en Religiewetenschap

Gülenbeweging in Europa

Bekend van het boek ‘Gülenbeweging in Europa’. Streenbrink benadrukt dat in geen enkel land de Gülenbeweging hetzelfde is  – een rijkdom – en in elk land vormt de beweging zich aan de nationale context waarin deze zich bevindt.

Wat zeggen experts?

‘Gülen wil een deugdenleer, dat mensen het goede nastreven’

Karel Steenbrink is zeer bekend met de Hizmet-beweging en heeft als professor in de geesteswetenschappen onderzoek verricht naar de Hizmet-beweging in Europa. Daarbij heeft hij veel contact met mensen uit alle lagen uit de beweging gehad en verschillende publicaties van onderzoeken over Hizmet op zijn naam staan.