Reactie Hizmet in Nederland en Fethullah Gulen op couppoging Turkije

Reactie Hizmet in Nederland

Wij hebben als Hizmetbeweging met grote afschuw kennis genomen van de couppoging in Turkije en verwerpen deze volledig. Al meer dan 40 jaar roept Fethullah Gülen en mensen uit de Hizmetbeweging op tot meer democratie en vrede, waar dan ook ter wereld.

Wij zijn werkelijk in shock van wat er is gebeurd en zijn absoluut tegen een coup. Wij accepteren absoluut niet de speculaties in de richting van Fethullah Gülen en Hizmet als brein achter deze poging tot staatsgreep.

Fethullah Gülen’s reactie

Fethullah Gulen zei in een officiële persverklaring het volgende:

“Ik veroordeel de poging tot een militaire coup in Turkije in de strengste bewoordingen. Niet met geweld, maar met een proces van vrije en eerlijke verkiezingen zou de overheid aangesteld moeten worden. Ik bid tot God voor Turkije, het Turkse volk en voor eenieder die nu in Turkije is opdat deze situatie vredig en snel opgelost zal worden.

Als iemand die de afgelopen 50 jaar heeft geleden onder meerdere militaire coups, is het bijzonder beledigend nu beschuldigt te worden van enige betrokkenheid met een couppoging. Ik verwerp dergelijke beschuldigingen volledig.”