Raad van State geeft Gülen-sympathisant gelijk bij hoger beroep over onterechte afwijzing asielvergunning

Hizmet-mensen zijn blij met uitspraak hoger beroep Raad van State

Op woensdag 13 februari 2019 heeft de Raad van State in een hoger beroep een Gülen-sympathisant in het gelijk gesteld. Aanleiding voor deze uitspraak was dat de asielvergunning aan enkele aanhangers van de Hizmet-beweging niet werden toegewezen. Evenals een eerdere rechtbank, vindt de Raad van State dat de afwijzing beter gemotiveerd dient te worden en er beter onderzoek moet plaatsvinden naar of de aanvragers deel uitmaken van een groep die systematisch wordt blootgesteld aan onmenselijke behandelingen.

Sinds de couppoging in Turkije, zijn tienduizenden personen opgepakt en nog meer mensen geschorst of ontslagen. De schuld wordt door de Turkse autoriteiten bij geestelijke Fethullah Gülen en zijn volgelingen gezocht, echter ontkennen zij volledig iedere vorm van betrokkenheid bij de couppoging. Sindsdien zijn de leefomstandigheden voor Hizmet-sympathisanten in Turkije drastisch verslechterd en zoeken zij vaker heil in het buitenland.

Hizmet-mensen zijn blij met deze uitspraak. ‘Het betekent veel voor ons dat Nederland ons omarmt’ en ‘Ik wil een nieuw bestaan opbouwen’ zeggen mensen die alles waar ze hard voor hebben gewerkt, hebben achtergelaten.

Gulen-aanhangers vertellen over waarom zij naar Nederland zijn gevlucht (Volkskrant)

“We zijn Turkije ontvlucht omdat we bang waren opgepakt te worden”
“De overtocht was vreselijk eng, maar in Turkije was het nog erger. We zijn alles kwijt geraakt waar we hard voor hebben gewerkt..”
Gulen-sympathisanten: ‘het betekent veel voor ons dat Nederland ons omarmt’

Bronnen:

Uitspraak Raad van State (13-02-2019): Hoger beroep Gülen-aanhangers na afwijzing asielaanvraag
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=98305

Volkskrant (13-02-2019): ‘Alles waar we hard voor hebben gewerkt is afgepakt. We hebben geen leven meer’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/helft-migranten-aan-griekse-grens-vlucht-voor-erdogan-we-hebben-geen-leven-meer-~ba4eca51/

Volkskrant (15-02-2019): ‘Turken ontvluchten in grote getale hun land. Dit is het verhaal van twee van hen’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/merve-en-adem-vluchtten-voor-erdogan-het-betekent-veel-dat-nederland-ons-omarmt-~bd1aa5dcc/