Turkse president Erdogan kondigt ontvoeringen in Europa aan en gaat meteen over tot actie

Hizmetbeweging in Nederland

Samenvatting

De Turkse president Erdogan heeft vervolgingen en ontvoeringen in Europa aangekondigd. Meteen daarop is een leraar in Bosnië gearresteerd. Momenteel wordt hij bedreigd uitgeleverd te worden aan de Turkse geheime dienst MIT.

De gebeurtenis

Volgens het artikel van de nieuwssite Boldmedya werd opnieuw een leraar gearresteerd in een Balkanstaat. Fatih Keskin, directeur van de Richmond Park School in Bihac in het westen van Bosnië, werd waarschijnlijk op aandringen van de Turkse geheime dienst gearresteerd door de Bosnische overheid. Keskin is een Turkse burger die al minstens 14 jaar in Bosnië-Herzegovina woont. Keskin zou momenteel in deportatiebewaring zijn. Hij wordt bedreigd met uitlevering aan Turkije en kampt dus met een acuut gevaar voor leven en dood.

Parallellen met een vergelijkbare zaak in Kosovo

De zaak vertoont parallellen met de arrestatie van vijf leraren en een dokter in Kosovo in maart 2018. Toen arresteerde de Kosovaarse geheime dienst zes Turkse burgers en overhandigde hen aan de Turkse geheime dienst MIT op de luchthaven van Priština. Vervolgens zijn zij met een privéjet naar Turkije gevlogen. Onderhand zijn twee van deze mannen tot lange gevangenisstraffen zijn veroordeeld, wachten de overige mannen in hun gevangeniscellen op hun vonnis.

Erdogan kondigde ontvoering aan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde een heksenjacht aan tegen de aanhangers van de Gülen-beweging na de poging tot staatsgreep in 2016. Sindsdien bestempelt en behandelt hij mensen uit de beweging herhaaldelijk als terroristen. ‘In het buitenland moeten Gülen aanhangers de adem van de Turkse geheime dienst in hun nek voelen’, vertelde woordvoerder Ibrahim Kalin.

Onlangs nog werd Erdogan woedend op de EU, “omdat zij niet de Gülen-terroristen overhandigt ook al geven wij hun namen en adressen door”. Hierop gaf Erdogan aan dat het denkbaar is dat Turkse veiligheidstroepen actief zullen worden in westerse landen en dat gezochte personen ontvoerd konden worden naar Turkije (zie video hieronder). Een paar dagen na deze verklaring volgt de arrestatie van leraar Fatih Keskin in Bosnië.

Aankondiging van Erdogan dat Turkije mensen gaan ontvoeren omdat Europese landen niet meewerken aan uitleververzoeken.

De Hizmet-beweging verzet zich fel tegen dit onrecht en roept, evenals Europarlementariër Rebecca Harms, de Bosnische autoriteiten op om de rechtsstaat en de mensenrechten te waarborgen en deze uitlevering te annuleren.

Europarlementariër Rebecca Harms roept Bosnië op mensenrechten en de rechtsstaat te respecteren en de uitlevering te staken.

Contact

Voor vragen of verder contact kunt u ons telefonisch bereiken op 06 – 24 73 74 43 of per e-mail op info[at]hizmetbeweging.nl