Raadsman Gülen over ontwikkelingen in Turkije

gulen_1

Afgelopen dinsdag is in Turkije een groot corruptieonderzoek van start gegaan. In Istanbul en Ankara zijn 52 beschuldigden aangehouden. Sommige politici en mediabronnen houden de islamgeleerde Fethullah Gülen en de door zijn ideeën geïnspireerde Hizmetbeweging  verantwoordelijkvoor de onthulling van het corruptieschandaal. De raadsman van Gülen, Orhan Erdemli, reageert kritisch op die aantijgingen.

In een geschreven communiqué stelt Erdemli dat de aantijgingen aan het adres van Gülen vals en ongefundeerd zijn. Erdemli is ervan overtuigd dat deze beweringen de aandacht van het publiek moeten afleiden van het politieonderzoek. “Meneer Fethullah Gülen heeft geen belang bij de corruptieonderzoeken en kent de ambtenaren die deze onderzoeken voeren niet.”

Met dergelijke ongegronde publicaties wil men, volgens Erdemli, een ongunstige perceptie jegens Gülen creëren.

“De procureur-generaal van Istanboel heeft de afgelopen twee dagen enkele zakenmannen, bureaucraten en familieleden van politici gearresteerd in een onderzoek rond corruptie, omkoperij en smokkelen. Dergelijk beschuldigingen komen overal ter wereld voor. Maar in een land met een democratische rechtstaat kan een dergelijk onderzoek enkel door de gerechtelijke instanties worden gevoerd. We kunnen enkel het onpartijdige gerecht zijn werk laten doen zoals het hoort en het resultaat afwachten. Fethullah Gülen de schuld geven van het onderzoek, is onterecht.

(…) We willen benadrukken dat er geen sprake is van ‘een oorlog tegen de regering’, ‘een geheime operatie’ of ‘politiek spelletjes’. Die aantijgingen zijn volledig ongegrond en worden met slechte bedoelingen rond gebazuind” klonk het nog in de boodschap.

Bron: Zaman Vandaag, 19 december 2013