Onderzoek Brits parlement: Gülen en beweging niet achter Turkse coup

In navolging van de Duitse inlichtingenchef Kahl volgt ook het Britse parlement met een onderzoek waarin het aangeeft dat er onvoldoende bewijs is dat Gülen en diens Hizmet-beweging schuldig kan worden bevonden van de Turkse couppoging. Dat is onder andere te lezen in de deelconclusies op pagina’s 36 en 38 van het rapport (zie bijlage).

Het Britse onderzoek

Een 82 pagina’s tellend rapport over de Brits-Turkse betrekkingen waarvan ongeveer 20 pagina’s zijn gewijd aan de Turkse couppoging in relatie met Gülen en de Hizmet-beweging. Het rapport van het Britse parlement is er duidelijk over: “Er is een relatief gebrek aan hard bewijs dat de Gülenbeweging als geheel en haar leiderschap schuldig kan worden bevonden voor de couppoging.” Opvallend in dit rapport is ook dat 9 maanden later niet één persoon aangewezen kan worden die door een rechtbank schuldig is bevonden voor betrokkenheid bij de couppoging, laat staan iemand die schuldig is bevonden met motieven vanuit de Gülenbeweging. Daaraan toegevoegd dat Gülen vlak na de couppoging zei: “Als er individuen van de beweging betrokken zijn geweest bij de coup dan hebben zij verraad gepleegd aan mijn leer en alles wat ik de afgelopen 40 jaar heb verdedigd.”

Onze zorgen zijn nog niet voorbij

De Hizmet-beweging is optimistisch na de Duitse en Britse verklaringen maar het gevaar is nog altijd niet geweken. Zo is recentelijk ook gebleken dat Michael Flynn, voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur van president Donald Trump, voor zijn aantreden serieuze gesprekken voerde met Turkse ministers over het ‘ontvoeren’ van Gülen. James Woolsey, oud-directeur van de CIA zei daarover: ‘Het was een soort brainstorm maar wel over een heel serieuze zaak die duidelijk een schending van de wet zou vormen.’ Het baart ons zorgen dat deze zelfde Flynn onderdeel was een lobby met de in Nederland geregistreerde Inovo B.V en vragen ons af of diens invloed niet verder reikt dan de bewezen banden met Flynn.

Nederlandse bevindingen

Het Britse onderzoek geeft in duidelijke taal weer dat er voor de beweging in haar geheel en de leiderschap van de Gülenbeweging, geen bewijs is voor betrokkenheid bij de couppoging. Desondanks zijn er Turkse media die ditzelfde rapport geframed hebben en het tegenovergestelde ermee proberen te beweren. De verklaringen van de inlichtingendienst van Duitsland (recentelijk ook de Amerikaanse) en het onderzoek van het Britse parlement hebben de onschuld van Gülen en de Hizmet-beweging onderschreven. Wij vragen ons om deze redenen ook af wat de bevindingen in Nederland zijn.

Link naar het rapport:

https://www.publications.parliament.uk/pa/cm201617/cmselect/cmfaff/615/615.pdf

 

 

David Nunes – Chairman Intelligence Committee (VS) in FOX News: ‘House Intel Chair: Hard To Believe Gulen Behind Turkey Coup’:

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] word gebrandmerkt als aanstichter van de Coup. De campagne om een eind te maken aan de invloed van de Gülens beweging was al vier jaar eerder begonnen, maar is afgelopen jaar met alle middelen doorgezet. De tweede […]

Reacties zijn gesloten.