Hoofd Duitse Inlichtingendienst: “Gülen zit niet achter de coup”

Hoofd Duitse inlichtingendienst: Gulen zit niet achter coup

Bruno Kahl, het hoofd van de Duitse Inlichtingendienst BND verklaarde dit in een interview in één van Duitslands meest circulerende kranten Bild. De BND behoort tot één van ’s werelds sterkste inlichtingendiensten.

Bruno Kahl: “De Turkse overheid probeerde ons ervan te overtuigen dat Gülen achter de coup zat maar faalde erin om enig sterk bewijs te leveren. De Gülenbeweging heeft nota bene geen radicale grondslag, integendeel zijn zij een sociaal-religieuze beweging met de nadruk op seculier onderwijs.”

Bruno Kahl – Hoofd Inlichtingendienst Duitsland BND

Kahl verklaarde dat de couppoging op 15 juli 2016 een uitstekend excuus was voor de AK-partij om de ernstige gevolgen te realiseren (waaronder de heksenjacht op Hizmet en de zuiveringen van het staatsapparaat). Turkije probeerde de BND te overtuigen dat Gülen het brein achter de coup was maar het bewijs hiervoor is nooit aannemelijk geweest voor de Duitse inlichtingendiensten.

De Duitse krant Der Spiegel berichtte over de recentelijke spanningen tussen Berlijn en Ankara; Kahls verklaring zal een ontvlambaar effect hebben op het buitenlandbeleid van beide landen. Het rapport dat Kahl presenteerde trok veel aandacht in de nationale Duitse media. Ook de ‘dozen vol met stapels van bewijs’ van Ankara naar de Verenigde Staten faalde de Amerikanen te overtuigen van schuld bij de betrokkenheid van Gülen in de couppoging van 15 juli 2016. Duitsland zwicht hier sinds de verklaring van Kahl niet meer over en geeft na alle spanningen, bedreigingen, aantijgingen en risico’s van dien, openheid van zaken.

Bron: http://www.spiegel.de/politik/ausland/tuerkei-putschversuch-laut-bnd-chef-wohl-nur-vorwand-fuer-radikalen-kurs-erdogans-a-1139271.html