Over deze Hizmet-nieuwsbrief (oktober 2020)

Met deze Hizmet-nieuwsbrief willen we geïnteresseerden op de hoogte houden van waar vele Hizmet-vrijwilligers dag in dag uit met passie en liefde zich voor hardmaken. Door beter inzichtelijk te maken wat de bijdrage is van Hizmet-vrijwilligers, hopen wij anderen te inspireren om ook activiteiten te ondernemen voor anderen of om samen de krachten te bundelen.


Bu haber bülteninin Türkçesini buradan okuyabilirsiniz: Türkçe haber bülteni


Afstand van terreur in naam van de islam

Helaas wordt Frankrijk en Oostenrijk weer geteisterd door terroristen die in naam van de islam leed toebrengen aan anderen. In de NRC van 5 november 2020 neemt islamgeleerde Fethullah Gulen hier stellig afstand van en geeft eveneens aan hoe we om horen te gaan met beledigingen aan het adres van de geliefde Profeet (vrede zij met hem).

Deze boodschap is ook eerder geuit:

Vanuit de Hizmet-beweging hebben wij ook weer opnieuw afstand genomen van deze terreurdaden:

Maar afstand nemen is niet genoeg. Er is meer nodig.

Binnen dit kader is het boek dat door dialoogstichting Platform INS is opgesteld ook belangrijk in de strijd tegen radicalisering: Hoe geweld in naam van de islam te voorkomen?

Week tegen Eenzaamheid

Begin oktober was het weer de week tegen Eenzaamheid. Helaas is eenzaamheid nog steeds een groot probleem. En dat is juist een grotere reden voor ons om ons hiertegen in te spannen.

Een heel leuk buurtinitiatief zag er zo uit:

‘In hetzelfde schuitje’ staat heel mooi en toepasselijk op het geïmproviseerde ‘bootje’, die ook toepasselijk is met het achterliggende gedachte bij Ashoera.

En normaal gesproken zou op 6 oktober de landelijke dag van bezinning i.v.m. corona zijn. Maar helaas ging dat niet door vanwege de tweede golf. Daarom stonden wij stil bij de hartverwarmende initiatieven die mensen hebben ondernomen tijdens de eerste golf. Ook hebben we opnieuw een oproep gedaan om ons sterk te houden en deze tweede golf alleen samen te doorstaan.

Kadertrainingen

Door Corona is het moeilijker om bijeen te komen met mensen. Deze uitdaging biedt tegelijkertijd een mooie kans om deze tijd te investeren in onszelf. Daarom zijn de laatste tijden de kadertrainingen online georganiseerd.

Zo is het tijdens verschillende sessies in oktober o.a. gegaan over:

  • Tips voor ouders: Hoe voed jij je kinderen zo goed mogelijk op?
  • Tijd voor verbinding: saamhorigheid en onderlinge banden versterken
  • Altijd in beweging: actief blijven tijdens verschillende periodes in het leven

Fethullah Gulen: O mens, besef wat je waard bent!

In de lezing van deze week staat islamgeleerde Fethullah Gulen stil bij ons eigenwaarde. Wat is de waarde van de mens in de ogen van God? En wat zijn de voordelen van als wij onszelf bekijken vanuit het perspectief van de Koran?